van frustratie naar voldoening

12-07-2021

Voel je je soms niet gewaardeerd, terwijl je net probeert te helpen of advies wilt geven? Bots je op weerstand en snap je niet waarom? Wees niet gefrustreerd of verbitterd en laat het niet aan je zelfbeeld knagen.

Binnen human design heeft elk persoon een strategie. Voor sommigen is dat informeren over hun plannen, terwijl anderen beter de dingen op hun pad laten komen. Afhankelijk van je type persoonlijkheid kan het zelfs noodzakelijk zijn dat je wacht op een uitnodiging van anderen, op voorwaarde dat ze vertrekt vanuit een zekere waardering en erkenning.

Zonder kennis van jouw type (generator, projector, manifestor of reflector) en extra uitleg over de precieze invulling van je strategie, kan dit best vaag klinken. Wie er zich echter meer in verdiept aan de hand van een reading (persoonlijkheidsanalyse) en ermee aan de slag gaat, zal al snel merken hoe een strategie kan helpen in de communicatie met anderen. Ze laat je toe meer in contact te komen met wie je bent en voor jezelf te zorgen.

Voorkom negatieve emoties, gebruik je energie op de juiste manier en ervaar waardering, voldoening, evenwicht of rust. Zelf ben ik een manifestor en onderschatte ik jarenlang het belang van informeren. Ik kon me in een project storten zonder anderen erbij te betrekken. Daarbij duwde ik mijn omgeving wel vaker weg, omdat ik met rust gelaten wilde worden en alleen wilde voortwerken. Wanneer ik uiteindelijk met het resultaat naar buiten kwam, kon dat voor een complete verrassing zorgen bij de buitenwereld: "Dit zagen we niet aankomen!" Net door er bewust van te worden dat ik anderen maar beter informeer over mijn plannen en door effectief te vertellen waarmee ik bezig ben, voel ik ondertussen veel minder weerstand in de interactie met mijn omgeving en binnen in mezelf. Sterker nog, mijn projecten zijn intussen krachtiger en rijker.

Voor een manifestor is dit een belangrijke les, terwijl generators dit vaak intuïtief al doen en het als vanzelfsprekend beschouwen. Zij nemen dan weer beter geen initiatief zoals een manifestor dat kan. Dit om te vermijden dat ze in te veel projecten stappen, te vaak ja zeggen en er uiteindelijk niet in slagen om alle bordjes in de lucht te houden (met alle frustraties tot gevolg). Wachten en erop vertrouwen dat de dingen op hun pad zullen komen, kan zo bevrijdend zijn voor hen. Vanuit een ontvangende houding kunnen ze beslissen of ze al dan niet iets voelen voor de zich aandienende opportuniteiten, zodat ze enkel nog in de juiste situaties stappen.

Benieuwd naar jouw strategie en hoe je die concreet kan inzetten in je leven?


 meer info over de verschillende strategieën en persoonlijkheidstypes vind je hier
kernwoorden: waardering, erkenning, voldoening, energie, rust, evenwicht, vertrouwen