het belang van plaatsen bij de zoektocht naar identiteit

05-07-2021

Dat ik al jaren theatervoorstellingen maak en leerkracht/coördinator ben, voelt heel juist voor me. Het zijn keuzes die ik ooit intuïtief maakte en die - toen ik met human design in aanraking kwam - een duidelijke reden bleken te hebben. Ik kreeg inzichten die nog steeds een waardevolle houvast voor me vormen en die me dagelijks aanmoedigen om er volop mee door te gaan. Vandaag leid ik zelfs mensen rond ik de wereld van human design, wat niet meer dan een logisch vervolg is. Over inleving, identiteit en perspectief...

Heel wat mensen worstelen met de 'wie ben ik'-vraag. Ze gaan stevig op zoek naar wie ze zijn en hopen liefde of richting te vinden in het leven. Het brengt hen in de war, terwijl ze niet opmerken hoe ze daarmee steeds verder tegen zichzelf ingaan. Het zou me niet verbazen, mocht hun human design worden gekenmerkt door een 'undefined Self'. Dit betekent dat ze hier niet rondlopen om te weten wie ze zijn, maar wel over de fantastische gave beschikken om zich - als een kameleon - in te leven in het perspectief en de identiteit van anderen (= inlevingsvermogen). Als ze dit centrum juist leren inzetten, is het net een rijkdom in plaats van een tekortkoming of kwelling. Ze kunnen heel wat bijleren door anderen te ervaren en op die manier mensen helpen, adviseren of coachen.

Daarbij zijn plaatsen van het allergrootste belang. De juiste kansen zullen zich namelijk aandienen wanneer deze mensen plekken opzoeken die goed voelen. Van verkeerde plaatsen worden ze letterlijk ziek. Ook ik heb een 'undefined Self'. Een ideale plek voor mij om te experimenteren met verschillende hoedanigheden, is een theaterpodium. Het vormt een plaats waar ik opfleur en helemaal mezelf kan zijn. De kameleon in me voelt zich in zijn nopjes wanneer hij zich mag verplaatsen in de perspectieven van verschillende personages. Dat geldt ook voor de leerkracht en coach in me, die zich maar wat graag verplaatst in het perspectief van de leerling of coachee om samen verbonden op pad te gaan. Waar ik ben, bepaalt daarbij enorm 'wie ik ben'. Ik gebruik dit centrum waarvoor het bedoeld is, laat los waarvoor het niet gemaakt is en dat voelt heerlijk... Plaatsen waar ik me zwak of betekenisloos voel, vermijd ik.

Eentje voor jezelf: in welke omgeving voel jij je helemaal in je element en waar lukt dat absoluut niet? Soigneer jezelf en trakteer je op wat goed voor je is!

kernwoorden: identiteit, wie ben ik, inleving, omgeving, richting, doel