bokaaltijd

27-12-2023

Het voorbije jaar hield ik opnieuw een bokaal vol bijzondere momenten bij. Fijne ontmoetingen, ontdekkingen, realisaties, ervaringen … Ik noteerde ze telkens op een papiertje en stopte die in de bokaal. Enkel op het einde van het jaar gaat hij open om alles heel bewust in een persoonlijk jaaroverzicht te herbeleven.

Als ik de herinneringen vanuit een 'human designperspectief' (in mijn geval dat van een manifestor) bekijk, dan levert dat een interessante terugblik op. Manifestors streven naar innerlijke vrede en houden ervan om in hun eentje te initiëren, te realiseren. De bokaal trakteert me dit jaar op een duidelijke verzameling aan innerlijke vrede: de momenten die ik noteerde, vallen mooi samen met verschillende aspecten uit mijn design. Fijn om dat achteraf op die manier eens te kunnen benaderen.

Wat realisaties betreft, was 2023 dan weer het jaar van het caravanproject in het hart van de Ardennen. Ik kocht een retro caravan, knapte die met mijn familie op en vond een ideale plek te midden van het groen, waar ze sinds het voorjaar opgesteld staat en waar ik voortaan naartoe kan om uit te blazen, ideeën te ontwikkelen, te werken, te genieten, te leven ...

Het was ook het jaar van de ontmoetingsmomenten en groepstrajecten. Ik bracht voor het eerst mensen samen die iets gemeenschappelijks hebben in hun design. Ze leerden elkaar kennen, deelden inzichten, inspireerden en groeiden.

2023 was het jaar van de vijfde theaterproductie van theaterVIS . Na een tocht van anderhalf jaar langs verschillende Vlaamse bibliotheken schreef ik de vertelling 'Boekgefluister' op basis van gevonden voorwerpen uit teruggebrachte boeken. Ze streek al 18 keer neer in bibliotheken, huiskamers en culturele ontmoetingscentra en er staan nog minstens 10 voorstellingen op de planning. Schrijven, spelen, een boodschap overbrengen. Heerlijk vind ik dat.

Benieuwd naar wat er in 2024 in de bokaal zal komen, blijf ik mijn gevoel volgen en vanuit mijn manifestor-zijn leven. Ik wens jou net hetzelfde: leef zoals je bedoeld bent, vanuit jouw kracht, en laat human design je trouwe bondgenoot vormen. Gun jezelf vooral jezelf te zijn!

Welk moois bracht 2023 jou?